Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да спре да третира

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да спре да третира
Коментари Харесай

ООН: Спрете да третирате природата като тоалетна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш прикани света да спре " да третира природата като тоалетна "   на откриването на 26-ата конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP26)  в Глазгоу.

" Човечеството сега копае единствено гроба си. Нашата взаимозависимост от изкопаемите горива тласка човечеството до ръба на пропастта. Изправени сме пред сериозен избор: или да спрем, или природата ще спре нас. Спрете да се самоубивате с въглерод. Спрете да се отнасяте към природата като към тоалетна. Спрете да горите, да пробивате и да копаете по-дълбоко. Ние копаем личните си гробове ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той прикани за декарбонизация на световните стопански системи и последователното унищожаване на въглищата, като подчерта че международните водачи се нуждаят от " оптималната упоритост ", с цел да създадат срещата в Глазгоу сполучлива.

Напрежението на срещата за климата е високо поради дефицита на финансиране и неравния достъп до ваксини против COVID-19, което попречи на някои делегати да участват. Гутериш прикани богатите страни да изпълнят обещанията си за предоставяне на 100 милиарда $ годишно за финансиране на климата за по-бедните страни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации настоя  световните водачи да създадат повече за отбрана на уязвимите общности, като добави, че близо 4 милиарда души са претърпели бедствия, свързани с климата през последното десетилетие.

Световните водачи се събираха в шотландския град Глазгоу на Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени. В навечерието ѝ водачите на страните от Г-20 се сплотиха към позицията за ограничение на световното стопляне с не повече от градус и половина. Но всичко сочи, че стоплянето ще е от 2,7 градуса и процесът мъчно може да бъде спрян. 

Форумът е придружен от редица митинги на хиляди деятели. 

А преди началото на двуседмичната конференция английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че на света му остава една минута до среднощ - метафора, че която въплъщава последният късмет на страните да овладеят климатичните промени. 

Джонсън съпостави ситуацията на Земята с това на литературния и кино воин, тайния сътрудник Джеймс Бонд, който в една от книгите за него е завързан към бомба, която ще унищожи планетата, и той се пробва да измисли по какъв начин да я обезвреди. " Ние сме почти в същото състояние ", единствено че в този момент тиктакащото устройство е същинско, а не измислено, акцентира той.

Той сложи тъмен акцент върху това, че в навечерието на КОП26, на срещата си на върха в Рим през уикенда, групата на най-развитите международни стопански системи Г-20 реализира непретенциозен прогрес.

Необходими са пари от частния бранш, с цел да се помогне на разрастващите се страни да освободят своите стопански системи от въглерода, прикани Джонсън. Той повтори, че има вяра, че срещата СОР26 в Глазгоу, може да е сполучлива.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР